Conferința tehnico-științifică a studenților, masteranzilor și doctoranzilor UTM la FTA

🎓 În perioada 14-16 mai 2025, a avut loc Conferința tehnico-științifică a studenților, masteranzilor și doctoranzilor UTM – Universitatea Tehnica a Moldovei! 🎓
Evenimentul a avut drept obiective:
📌stimularea cunoștințelor și creșterea nivelului științific în domeniul alimentației, nutriției și turismului;
📌promovarea rezultatelor științifice ale studenților, masteranzilor și doctoranzilor în domeniul inovării produselor alimentare, promovării turismului durabil și a tendințelor actuale în nutriție și gastronomie;
📌încurajarea cooperării între diverse instituții științifice atât în Republica Moldova, cât și peste hotarele ei.
✨ În cadrul conferinței au fost prezentate 57 de lucrări științifice ale doctoranzilor, masteranzilor și studenților din RM, cât și de peste hotare (China).
✅ S-a discutat despre implementarea unor procese noi în tehnologia alimentelor, tehnologii noi de obținere a alimentelor funcționale, întrebări legate de siguranța alimentelor.
✅ Au fost propuse metodologii inovative în domeniul oenologiei și biotehnologiilor alimentare.
✅ Au fost prezentate noi idei, buni practici și soluții inovatoare în promovarea turismului durabil.
✅ S-a explorat diversitatea modurilor de alimentație, impactul acestora asupra sănătății, culturii și mediului, precum și tendințele actuale în nutriție și gastronomie.
Lucrările s-au desfășurat în cadrul a 4 sesiuni de prezentări orale.
Merită menționat aportul valoros al studenților participanți, ghidați cu profesionalism de cadrele didactice. De asemenea, am avut onoarea de a-l avea alături de noi pe domnul Tronciu Vasile, prof. univ., dr. hab., Prorector pentru Cercetare, a cărui prezență a conferit evenimentului un plus de prestigiu şi valoare.

❗️Pentru detalii accesați pagina #CSMD-2025 (csmd.utm.md).

Rezultatele CSMD-2025, FTA

 

ȘTIINȚA ALIMENTELOR, PARTEA 1

Diplome de gradul I

Дарья СУХОВИЧ, студентка, гр. TPA-212, Факультет Пищевые Технологии, Департамент Tehnologia Produselor Alimentare, Технический Университет Молдовы, Кишинев, Молдова

ВЛИЯНИЯ ФЕРМЕНТИРОВАННОЙ ЗАКВАСКИ НА ПИВНОЙ ДРОБИНЕ НА КАЧЕСТВО ХЛЕБА ИЗ ТРИТИКАЛЕ

Научный руководитель: GHENDOV-MOȘANU Aliona, dr. hab., conf. univ., UTM; BOEȘTEAN Olga, dr., conf. univ., UTM

Diplome de gradul II

Maria KURTEVA, studentă, gr. TVPF-211, Facultatea de Tehnologia Alimentelor, Departamentul Oenologie și Chimie, Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău, Republica Moldova

VALOAREA TEHNOLOGICĂ A SOIURILOR DE STRUGURI VIORICA ȘI RKATITELI LA PRODUCEREA VINURILOR ORANGE

Coordonator: SCLIFOS Aliona, dr., conf. univ., UTM

Diplome de gradul III

Nadejda BOTEZATU, Alexandra ARSENI, doctorande, Școala doctorală UTM, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Departamentul Oenologie și Chimie, Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău, Rep. Moldova

CUANTIFICAREA POTENȚIALULUI BIOACTIV DIN TESCOVINA SOIURILOR: CABERNET SAUVIGNON ȘI RARĂ NEAGRĂ

Coordonator: COVACI Ecaterina, dr., conf. univ., UTM

 

 

Diplomă de gratitudine

  1. Юлия ГАЛKИНА, студентка, гр. TMAP-222, Факультет Пищевые Технологии, Департамент Alimentație și Nutriție, Технический Университет Молдовы, Кишинев, Молдова

ПСИЛЛИУМ (PLANTAGO OVATA) КАК ФУНКЦИОНАЛЬНЫЙ ИНГРЕДИЕНТ В БЕЗГЛЮТЕНОВОЙ ПИЩЕВОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ

Научный руководитель: КАПКАНАРЬ Татьяна, др., доцент, ТУМ

  1. Cristina DUCA, Adeli BIȘIR, studente, gr. SPN-241, SPN-231, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Departamentul Alimentație și Nutriție, Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău, Rep. Moldova

TESTE CLINICE UTILIZATE LA DETERMINAREA STATUTULUI NUTRIȚIONAL AL PERSOANEI

Coordonator: MIJA Nina, dr., conf. univ., UTM; PALADI Daniela, dr., conf. univ., UTM

 

ȘTIINȚA ALIMENTELOR, PARTEA 2

Diplome de gradul I

Iulia SITNIC, Irina DIANU, student and PhD student, gr. TPA-212, Doctoral School TUM, Faculty of Food Technology, Department of Food Technology, Technical University of Moldova, Chisinau, Rep. of Moldova

WHITE SEA BUCKTHORN BY-PRODUCTS AS A SOURCE OF FUNCTIONAL INGREDIENTS

FOR SUSTAINABLE MEAT TECHNOLOGIES

Coordinator: NETREBA Natalia, PhD, assoc. prof., TUM

Diplome de gradul II

Наталья МАЛАШЕВСКАЯ, студентка, гр. SPN-221, Факультет Пищевые Технологии, Департамент Alimentație și Nutriție, Технический Университет Молдовы, Кишинев, Молдова

ВЛИЯНИЕ ОПТИМИЗИРОВАННОГО РАЦИОНА ПИТАНИЯ НА КОРРЕКЦИЮ ЖЕЛЕЗОДЕФИЦИТНОЙ АНЕМИИ

Научный руководитель: КАПКАНАРЬ Татьяна, др., доцент, ТУМ

 

Diplome de gradul III

Mihaela MUNTEANU, student, gr. TMAP-241, Faculty of Food Technology, Department of Food and Nutrition, Technical University of Moldova, Chisinau, Rep. of Moldova

SOCIAL MEDIA INFLUENCE ON ADOLESCENT EATING OUTCOMES

Coordinator: CAPCANARI Tatiana, dr., assoc. prof., TUM

 

Diplomă de gratitudine

  1. Elena SCHIMBOV, studentă, gr. SPN-241, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Departamentul Alimentație și Nutriție, Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău, Rep. Moldova

IMPACTUL RAȚIEI ALIMENTARE ASUPRA DECLANȘĂRII ȘI AMELIORĂRII EFECTELOR SIMPTOMATICE ALE MIGRENELOR

Coordonator: PALADI Daniela, dr., conf. univ., UTM

  1. Арина ДОДОН, студентка, гр. SPN-221, Факультет Пищевые Технологии, Департамент Alimentație și Nutriție, Технический Университет Молдовы, Кишинев, Молдова

ВЛИЯНИЕ РАЗЛИЧНЫХ ПОДСЛАСТИТЕЛЕЙ НА ГЛИКЕМИЧЕСКИЙ ИНДЕКС ВЕГАНСКИХ КОНФЕТ

Научный руководитель: БОИШТЯН Алина, др., лект. унив., ТУМ

 

STYLES ET COMPORTEMENTS ALIMENTAIRES

Diplome de gradul I

Nicoleta RACU, Elena ŢVENTARNÎI, étudiantes, gr. FFT-231, Faculté de Technologie Alimentaire, Département Alimentation et Nutrition, Université Technique de Moldavie, Chisinau, Rép. de Moldavie

LA FAMILLE COMME VECTEUR DES CHOIX ALIMENTAIRES

Coordinateur: COVALIOV Eugenia, dr., l. univ., UTM

Diplome de gradul II

Svetlana POPOV, Anastasia TULATOS, étudiantes, gr. FFT-231, Faculté de Technologie Alimentaire, Département Alimentation et Nutrition, Université Technique de Moldavie, Chisinau, Rép. de Moldavie

LA NOURRITURE SELON LA RELIGION

Coordinateur: CHIRSANOVA Aurica, dr., maître de conf., UTM

Diplome de gradul III

Mihai FURTUNA, étudiant, gr. FFT-231, Faculté de Technologie Alimentaire, Département Alimentation et Nutrition, Université Technique de Moldavie, Chisinau, Rép. de Moldavie

NOTION GÉNÉRALE DES STYLES ET COMPORTEMENTS ALIMENTAIRES

Coordinateur: COVALIOV Eugenia, dr., l. univ., UTM

Diplomă de gratitudine

  1. Alexandru BURLAC, Iuliana CARP, étudiants, gr. FFT-211, TMAP-211, Faculté de Technologie Alimentaire, Département Alimentation et Nutrition, Université Technique de Moldavie, Chisinau, Rép. de Moldavie

ESTIMATION COMPARATIVE DU POTENTIEL NUTRITIONNEL DES PRODUITS AVICOLES INDUSTRIELS ET BIOLOGIQUES

Coordinateurs: PALADI Daniela, dr., maître de conf., UTM; MIJA Nina dr., maître de conf., UTM

  1. Alexandrina COJOCARI, Nadejda MIRON, Cătălina NEGOIȚĂ, masterande, étudiante et doctorante, gr. MRN-241, TMAP-211, École doctorale UTM, Faculté de Technologie Alimentaire, Département Alimentation et Nutrition, Université Technique de Moldavie, Chisinau, Rép. de Moldavie

DEVELOPPEMENT DE NOUVEAUX PRODUITS ALIMENTAIRES À BASE DE RESIDUS INDUSTRIELS OLEAGINEUX

Coordinateur: CAPCANARI Tatiana, dr., maître de conf., UTM

 

TURISMUL RURAL ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII DURABILE

Diplome de gradul I

Manuela GHEMU, studentă, gr. SHTA-231, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Departamentul Alimentație și Nutriție, Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău, Rep. Moldova

PREFERINȚELE  PRIORITARE ALE MOLDOVENILOR ÎN ALEGEREA UNEI DESTINAȚII DE VACANȚĂ

Coordonator: NISTIRIUC Alexandru, dr., lect. univ., UTM

Diplome de gradul II

Valentina LUCA, studentă, gr. SHTA-231, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Departamentul Alimentație și Nutriție, Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău, Rep. Moldova

PARTICULARITĂȚILE VALORIFICĂRII TURISMULUI ARHEOLOGIC ÎN REPUBLICA MOLDOVA. STUDIU DE CAZ: SITUL DE LA COSTEȘTI-GÂRLEA

Coordonator: NISTIRIUC Alexandru, dr., lect. univ., UTM 

Diplome de gradul III

Adriana ANASTASIU, studentă, gr. SHTA-241, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Departamentul Alimentație și Nutriție, Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău, Rep. Moldova

TURISMUL MEDICAL ȘI WEELNESS ÎN REPUBLICA MOLDOVA 

Coordonator: SUHODOL Natalia, dr., conf. univ., UTM

 

Diplomă de gratitudine

  1. Daniel REU, student, gr. SHTA-241, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Departamentul Alimentație și Nutriție, Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău, Rep. Moldova

PARTICULARITĂȚILE PENSIUNILOR AGROTURISTICE ÎN TURISMUL REPUBLICII MOLDOVA

Coordonator: PALADI Daniela, dr., conf. univ., UTM

  1. Vladlena CERVONNAIA, studentă, gr. SHTA-231, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Departamentul Alimentație și Nutriție, Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău, Rep. Moldova

ROLUL ENERGIEI VERZI ÎN INFRASTRUCTURA TURISTICĂ, STUDIU DE CAZ ASUPRA HOTELURILOR ECO-FRIENDLY

Coordonator: COVALIOV Eugenia, dr., lect. univ., UTM